ЯК ЧИСТИТИ СКЛОКЕРАМІЧНІ ПЛИТИ?
Склокераміка в останні роки стала витісняти звичайні електричні плити з домашнього вжитку. На відміну від своїх давніх електричних побратимів, сучасні агрегати набагато функціональніші і симпатичніші. Дизайн дозволяє вписатися в будь-який кухонний інтер’єр. Готувати з такою технікою – одне задоволення, однак вона вимагає до себе особливого ретельного догляду. Тому необхідно знати і дотримуватися деяких важливих моментів при експлуатації даного побутового приладу.
Поверхня не терпить попадання цукру або його складових (наприклад, патока), так як при його засиханні кристали цукру відколюються разом з частинками склопанель, що призводить до ненаглядного зовнішнього вигляду.
Наступною недугою нашої кухонної помічниці – є вода. Як не дивно, але при попаданні холодної води на розпечену конфорку, поверхня може тріснути. Запам’ятайте, що не слід ставити на вже розігрівшу плиту щойно помиту каструльку.
Склокераміка, незважаючи на те, що може витримати вагу чавунної сковороди або важкої каструлі, боїться точкових ударів. Сколи та тріщини можуть з’явитися при падінні кришки або металевого приладу (лопатки, черпака). Слідкуйте за тим, щоб під днище посуду не потрапляли дрібні крупи, наприклад, манка, або сіль. Це призводить до появи подряпин. Відповідно не можна використовувати абразивні порошки для чищення та металеві щітки і мочалки, які, здавалося б, швидше і легше всього впораються з засохлими плямами. Також не варто використовувати для чищення ганчірки, що залишають ворс, і спонжи для миття посуду, тому що на поверхні обов’язково залишиться тоненька плівка від рідини для миття посуду, яка при включенні згорить і залишить непривабливі розводи.
Плиту слід чистити після кожного використання. Для цього нанесіть невелику кількість спеціального засобу і розітріть паперовим рушником. Дуже популярні останнім часом серветки для чищення склокераміки. Потім протріть все вологою безворсовою тканиною. Щоб надати приладу блиск, відполіруйте його сухим рушником. Всі «засохші» з каструлі речовини необхідно видаляти негайно за допомогою скребка. Якщо ж засохлі плями вже кілька днів, необхідно розігріти конфорку до невеликої температури і потім видалити розплавлене пляма, знову ж таки, за допомогою спеціального скребка і далі повторити звичайну процедуру чистки.
Для тих, хто не сприймає «хімії» і не бажає переплачувати, існує кілька хитрих методів. Наприклад, скребок можна замінити звичайною дешевою бритвою, плями видаляти содою, оцет використовувати для видалення вапняних плям, а для захисної плівки наносити на поверхню невелику кількість рослинного масла.
Для готування підбирайте правильну посуд. Діаметр каструлі або сковороди повинен збігатися за розміром з конфоркою або бути трохи більше. Дно посуду має бути плоским, рівним. Можна використовувати емальовані вироби, металеві, з тефлоновим покриттям. Від алюмінієвих каструль на панелі можуть залишитися білі плями, вона може втратити колір і втратити привабливість. Намагайтеся не використовувати старий посуд, який використовувався на газових плитах, однозначно дно буде нерівномірним, з виїмками і западинами, що негативно позначиться на якості роботи виробу. Найпростіше піти в магазин і придбати спеціальні вироби з написом «склокераміка».